Konvensiyonel tarım son yıllarda fazla üretme hırsı nedeniyle fazla ilaç, fazla suni gübre, genetiği değişmiş organizmalar, fazla su kullanma nedeniyle pestisid kalıntılı, hormonlu ürünler çıkardı karşımıza.

Bunun yanında bilinçsiz tarım yöntemleri, anız yakma, erozyon, barajlar, kuruyan ırmaklar, yokolan göller çevremize verdiğimiz tahribatlar gıdaları da etkiledi.

İnsanlar bu nedenle organik ürünlere yöneldi. Organik tarım nedir? Organik tarımın ilkeleri nelerdir? Toprakta kaybettiklerimizi geri getirebilirmiyiz? Organik ilaçlama ve gübreleme var mı?

Bu konular üzerinde duracağım.

Organik tarımla  doğayı sevme ona zarar vermeme amaçlanır.

Bu amaç çerçevesinde organik tarım yapabilmek0 için uygulama yapılacak toprakta üç yıl petrol kökenli ürünler(Sentetik gübre, pestisitler, üre,…) kullanılmamış olması sadece doğal ürünlerle toprak verimliliği artırılması gerekir.

Konvensiyonel ve organik alanlar arasında en az 9,14 m mesafe olmalıdır.

Organik tarım  yapabileceğimiz toprak bulduk. Bu toprağı organik hale getirmek için öncelikle organik gübre kullanmalıyız. Dayanıklı, sğlıklı tohum ve bitki çeşitleri seçilmeli.  Uygun ekim ve dikim yöntemleriyle sağlıklı bir ekoloji oluşturulmalı. İlaçlama da organik metotlar tercih edilmeli.

Sonuç alırken hasat zamanı, depolama, işleme ve paketlemede de ekolajik yöntemler kullanılmalıdır.

Organik tarım da temel olarak organik başlayıp hasadı da ekolojik olunca kendimizin ve nesillerimizin sağlıklı olması sağlanmış olur.

Bitkisel Üretimde Toprak

Bitkisel üretimdetoprağın özenle işlenmesi gerekir.  Bitki gübreleme yerine toprağın verimi artırılmalı ve toprak gübrelenmeli.

Gübre olarak hayvansal gübreler, solucan gübresi veya diğer organik gübreler kullanılmalı.

İlaçlama da kimyasallardan vazgeçip sağlıklı tohumla başlayıp zararlı böceklerle mücadelede yine faydalı böcekler kullanılmalı. Alternatif biyolojik yöntemler kullanılmalı.

Bitki ve toprağın verimliliğini, direncini artırıcı doğal bitki ekstratlarından elde edilen ürünler kullnılmalı.

Yabancı  otlardan kurtulmak için mekanik yöntemler, temiz tohum, doğru ekim dikim zamanı yöntemi kullanılmalı.

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.