Bugün Orta Asya’dan İran ve Balkanlar’a kadar çok geniş bir coğrafyada kutlanan Nevruz, en kadim şenliklerden biri. Nevruz yeni gün anlamına geliyor. Yılın başlangıcı, doğanın baharla buluşması, canlanması, güneşin ısıtır, gökyüzünün gülümser olmaya başladığı zaman. Doğanın ritmine yakınlık, doğanın içgüdüsüyle nefes alma. Bambaşka anlamlar vardır bu başlangıçta, bolluk, bereket ve elbette insan doğası da nasibini alır bundan. Doğanın döngüsü insanın da döngüsüdür.
Baharın ilk günü, yılın ilk günü Nevruz, ekinoksu, Kuzey Yarımküre’de yaza doğru ilerlemeyi işaret ediyor. Güneş ekvatora dik açı ile geldiği için gece gündüz eşitliği yaşanıyor bugünde. Gün ışığı her iki yarımkürede de eşit olarak paylaşılır. Kalplerde yeni coşkulara, özgürlük ve sevgiye kanatlanmaya işarettir ekinoks.

21 Mart’ı 2010 yılında Birleşmiş Milletler Dünya Nevruz Bayramı ilan etti. Nevruz’un tarihçesi buzul çağının bittiği zamanlara, onbeş bin yıl öncesine kadar gitmektedir. Yazılı olarak ikinci yüzyılda Pers kaynaklarında görülmektedir. Türkler için Ergenekon’dan çıkışı temsil eder Nevruz. Kürt ve İran mitolojisinde Demirci Kawa Efsanesi’ne dayanmaktadır. Baharın gelişini engelleyen Asurlu zalim bir kralı öldüren demirci bir kahramanın efsanesidir bu. İranlı şair Firdevsi’nin en önemli eseri olarak kabul edilen “Şehname”de de yer almaktadır Demirci Kawa Efsanesi.
Her bölgede farklı bir kutlanışa rastlanmaktadır. Orta Asya’da geleneksel çadırlar kurulup yerel giysiler giymiş halk Nevruz Çorbası dağıtır. Kürtler açık alanlarda biraraya gelerek büyük ateşler yakıp etrafında dans eder, ateşin üzerinden atlar. İran’da en önemli bayramdır Nevruz. Çocuklara hediyeler dağıtma geleneği de vardır.
Nevruz kutlu olsun!