MUCİZEVİ BİR AĞAÇ ZEYTİN

Mucizevi bir şekilde, gümüş renkli yaprakların arasından iki taraflı bize kendini sunan benzersiz meyve. Yeşilden başlar bu yolculuk koyu mor ve siyahta sonlanır.

Zeytin ağacının anavatanı Mezopotamya olduğu, buradan Anadolu ve Akdeniz’e yayıldığı sanılıyor. M.Ö. 4000 yıllarında Babillilerin zeytinyağı kullandıkları, Fenikelilerin zeytin ihraç ettikleri biliniyor.

Her mevsim gümüş rengini koruyan, yapraklarını dökmeyen bir ağaç türüdür. 1000 yıldan fazla yaşayabilir.

Zeytinin Sağlığımıza Faydası

Sindirimi oldukça kolaydır. Mideyi yormayan, tüketiminden sonra şişkinlik ya da gaz gibi sıkıntılar yapmayan bir besindir. Ülser, gastrit sıkıntısı olanlar zeytin yiyerek midelerini rahatlatabilirler.  Mide yanmasını önler. Kabızlığa iyi gelir.

Bedende taş ve kum oluşmasına engel olur.

Zeytinde yüzde 50-65 oranında yağ vardır.

Minerallerin emilmesini destekler.

A vitamini içerir. A vitamini katarakt sorununun yaşanma riskini azaltır. Yine yaşlılığa bağlı gözle ilgili hastalıklarda zeytinin önleyici özellik gösterdiği söylenebilir.

E vitaminleri içerir. E vitamini hormonları düzenler, kalp damarlarını ve kan dolaşımını olumlu yönde etkiler. Kalp krizi riskini azaltır. Kan hücrelerinin sağlıklı kalabilmelerini destekler. E vitamini aynı zamanda cildin genç, gergin ve sağlıklı görünmesini sağlar. Saç bakımında önem arz eden Hidrat ve yağ asitleri içerir.

Kandaki iyi kolestrol seviyesini artırır.

Kandaki glikoz düzeyini düşürür. Şeker hastalarına tavsiye edilir.

Dolaşım sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunur.

Zeytinin içeriğinde bulunan antioksidanlar anti enflamatuar özellikler kanserle savaşta ön plana çıkmaktadır.

Son yıllarda yapılan araştırmalar sızma zeytinyağının kolon kanseri veya deri kanserini önlemede etkili olduğunu ortaya koymaktadır.

Ayrıca zeytin DNA’ların korunmasında etkin rol oynayan sayılı besin maddeleri arasındadır.

Belli grup alerjik tedavilerde zeytinin faydaları görülmüştür.

Yeşil ve siyah zeytin demir minerali bakımından oldukça zengindir. Vücuttaki demir oranının yeterli seviyede olmasına yardımcı olur.

Zeytin Ağacı Doğal Yoldan Nasıl Çoğalır?

Karatavuk (Turdus merula) adı verilen 24-25 cm boyunda küçük siyah renkli tüyleri olan, gagaları sarı-kavuniçi renklerde olan bu kuşlar zeytin meyvelerini çok severler. Zeytini yutan bu kuşlar kursaklarında zeytinin etli kısımlarını sindirirler. Ancak, zeytin çekirdeklerini sindiremezler ve dışkılama yoluyla sindiremedikleri çekirdekleri dışarıya atarlar. Karatavukların kursağından geçmiş olan zeytin çekirdekleri toprağa düştüğünde çimlenebilir ve zeytin ağacı olur. Çünkü, kursağına aldığı zeytin çekirdeklerinin odunsu kabuğunu, sindirim sırasında inceltir ve yumuşatır. Bu yüzden de karatavuklar tarafından kabukları inceltilmiş ve yumuşatılmış çekirdekler toprağa düştüğünde çimlenebilir ve zeytin ağacı olabilir.

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.