Doğal Besin Kaynağı İncir
İncir, içerdiği yüksek oranlardaki protein, vitamin ve minerallerle hücrelerin yenilenmesine yardımcı olan doğal bir besin ve enerji kaynağıdır.
Günde 100gr. kuru incir yenirse yaklaşık olarak bedenin günlük ihtiyacı olan kalsiyumun %17’si, demir ve magnezyumun %30’u, fosforun %20’si, B1 vitamininin %5’i ve B2 vitamininin %4’ü alınmış olduğu söylenir.
Yüksek tansiyonu düşüren kuru incir kan basıncını düşürmeye yardımcı olan potasyum mineralinin iyi bir kaynağı olduğu belirtilir. İçerdiği yüksek oranda liflerle, bedene giren kolesterolün kana karışmadan atılmasına yardımcı olur. Sindirimi kolaylaştırır. Kabızlığı önlemede etkili kuru incirde bulunan çözünür ve çözünmez posa bağırsak fonksiyonlarını da destekliyor. İncir bağırsakta var olan iyi bakterileri besleyen ve sindirim sağlığını destekleyen prebiyotikler içerdiği belirtilir.
Bedeni bakterilere karşı korumayı destekler. Bakteri ve virüslerin çoğalmasını önleyerek, hastalıklara karşı direnci artırır. Bağışıklık sistemini geliştirir.
Kemik ve dişlerin oluşumu ile sağlıklı olmalarında etkendir. İncirin içerdiği kalsiyum, diğer besinlerdekine göre daha kolay sindirilir.
İncir, içerdiği benzaldehit adlı maddeyle kanserli hücrelerin büyümesini önler. Kansere karşı etkili olur. Kanserle savaşta yardımcı olan İncir zengin bir polifenol kaynağıdır. Polifenoller, insan vücudunu oksidatif strese karşı koruyan antioksidanlardır.
Vücuda kuvvet ve enerji verir.
Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir.
Halsizliğe ve unutkanlığa iyi gelir.
Öksürük ve boğaz ağrılarına iyi gelir.
Nezle ve bronşite faydalıdır.
İncir yaprağı özütünün insüline bağımlı diyabetik hastaların ihtiyaç duydukları insülin miktarını azalttığı görülmüştür. Şeker oranı yüksek olduğundan incir tüketirken abartmamalıdır.
İNCİRİN ANAVATANI
Anavatanı doğu Akdeniz ve güneybatı Asya olan, ağaç türü ve bu türün meyvesidir. İncir, dutgiller familyasına dahil olan incir cinsinin içerdiği yaklaşık 800 kadar tür içinde ticari öneme sahip meyve veren nadir bir bitkidir. İncir ağacının çiçeği yoktur.
İNCİR En İlginç Yönü arıyla tozlanması
İnciri ilginç kılan en önemli yönü doğal döllenme ile meyve vermesidir.
Erkek incirler ve dişi incirler ayrı ayrı ağaçlarda bulunmaktadır. Genel olarak tozlanma rüzgarlarla (anemofil) olmaktadır. Fakat bunun daha sistemli olması için döllenmeye ilek arıcığı (Blastophaga psenes) denilen ve erkek incirlerinde simbiyotik halde yaşayan bir böcek aracı kullanılmaktadır. İleksiz ürün verimi düşer.
Ürün vermek için mutlaka döllenmeye ihtiyaç gösterenler arasında (Sarılop, Bursa Siyahı, Sarı Zeybek, Morgüz vb.) türleri vardır.
Örneğin Aydın’ın Sarılop incirleri meyve vermek için mutlaka döllenmeye ihtiyaç gösteren incir tiplerindendir. Dölleme durumu ile ilek arıcığı arasındaki biyolojik ilişkiler, biyolojinin en karışık ve hayret verici örneklerinden birini teşkil eder.
Bir meyve ürününden çıkan ilek arısının, bunu takip eden meyve ürününe veya dişi incirdeki meyve ürünlerine gittikleri bu zamanda, yani dişi çiçeklerin döllenme olgunluğuna varmış bulundukları aşamada, incir meyveleri istekli (receptif) dir. Yani ostiolü kapayan pullar kalkarak ağzı açılmakta ve bu olgunluk zamanında meyveler (çiçek tablası) sakızımsı bir koku yaymaktadır.
İlek arısının henüz pulları iyi açılmamış incirlere zorla, kanatlarının kopması pahasına girmesini bu kokuya yorulabilir.
Mevsimin seyrine göre Haziran başı veya Haziran ortalarında iri fındık boyutuna gelen ve parlak bir görünüm kazanan incir meyvelerine birer hafta ara ile iki defa ilek atımı yapılmalıdır. Bunun için Aydın ilinde ilek pazarları kurulur.
İki haftanın sonunda işi biten ilekler toplanarak imha edilmelidir.
Erkek incirlerin dişi incir bahçelerinde yetiştirilmesi uygun değildir çünkü bu durumda kontrolsüz bir döllenme olması sebebiyle meyve kalitesi düşmektedir.
Ülkemiz ilek incirleri varyasyonu açısından da zengindir. Bunlara örnek Elma, Kıbrıslı, Hamza, Konkur, Ak ilek , Kara, Kuyucak ileği v.b. verilebilir.
Erkek incirlerde aranılacak özellikler şunlardır
Düzgün şekilli olmalıdır; bol miktarda çiçek tozu içermeli, temiz ve sağlıklı olmalıdır ve yeterli sayıda ilek arıcığı bulundurmalıdır. Boğa, ilek ve ebe meyve doğuşları tam olmalı, olgunlaşma zamanı dölleyeceği çeşitle örtüşmelidir; ilek arıcığından başka zararlı barındırmamalıdır.
İncirin 750’den fazla incir türü olduğu söyleniyor. İncirin meyvesi, aslından bir sikonyum; yani çiçek kılıfının büyüyüp etlenmesiyle oluşan tüm ficus türlerine özgü yalancı bir meyve. Tıpkı ayçiçekleri ve çilekler gibi aslında birer çiçek çanağı…
Döllenmesi de ancak yaban arıları sayesinde olabiliyor; her incir türünün döllenmesini sağlayan o türle ortaklık geliştiren bir yaban arısı türü var. Ağaç ve yaban arısı arasındaki bu ortaklık ta 80 milyon yıl öncesine gidiyor.
Sadece arılar değil, 1200’ün üzerinde canlı türü incirle besleniyor. İncirle beslenirken tohumların da yayılmasını sağlayan bu canlılar arasında kuşlar, meyve yarasaları, primatlar da var… İnciri bu özelliği yüzünden “temel kaynak” olarak gören ekolojistler, incir yok olursa bütün sistemin çökeceğini; binlerce yıl önce olduğu gibi gelecekte de var olabilmemiz için incirin kritik bir rolü olduğunu söylüyor.
AYDIN’DA YETİŞEN BAZI İNCİRLER VE ÖZELLİKLERİ
Yeşil Güz
Olgunlaşma Dönemi: 10 Ağustos – 5 Ekim
Taze Meyve Ağırlığı: 50-55 gr
SÇKM (%): 21-24
Meyve Rengi: Yeşil
Meyve İç Rengi: Koyu Kırmızı
Taze Meyve Verimi(kg/da): 1400-1500
Tüketim Şekli: Taze
Diğer Özellikler: Kurutmalık olarak da değerlendirilmektedir.
Siyah Orak
- Ürün: 20 Haziran – 5 Temmuz (Yellop)
- Ürün : 1 Ağustos – 15 (İyilop)
Taze Meyve Ağırlığı: 35-40 gr (Haziran meyvesi)
Taze Meyve Ağırlığı: 30-33 gr (Ağustos meyvesi)
Luru Meyve Ağırlığı: 10-12 gr
Kuru Meyve Rengi: Siyahımsı mor
Meyve İç Rengi: Kırmızı
Toplam Şeker(%): 62
Taze Meyve Verimi (Haziran)(kg/da): 300
Kuru Meyve Verimi (Agustos)(kg/da): 250
Tüketim Şekli: Taze ve Kuru
Diğer Özellikler: Döllenme istemez.
Sarı Zeybek
Olgunlaşma Dönemi: 25 Temmuz – 10 Eylül
Taze Meyve Ağırlığı: 60-65 gr
Kuru Meyve Ağırlığı: 20-22 gr
Kuru Meyve Rengi: Beyaza Yakın Sarı
Toplam Şeker(%): 64
Kuru Meyve Verimi(kg/da): 300 (Kıraç arazi)
Kuru Meyve Verimi(kg/da): 640 (Taban arazi)
Tüketim Şekli: Taze ve Kuru
Diğer Özellikler: Hasat süresi Sarılop tan 10-15 gün daha kısa olur,meyveleri daha açık renklidir.
Divrek Kara
Olgunlaşma Dönemi: 1 Ağustos – 10 Ekim
Taze Meyve Ağırlığı: 47-51 gr
Kuru Meyve Ağırlığı: 14-18 gr
Kuru Meyve Rengi: Siyah
Toplam Şeker(%): 62
Kuru Meyve Verimi(kg/da): 340-360 (Taban arazi)
Tüketim Şekli: Kuru
Diğer Özellikler: Sarı renkli çeşitlere göre yaklaşık 3 kat daha fazla antioksidan aktivite içerir.
Türkiye İncir Araştırma Enstitüsü Tarafından verilen bilgilerdir.
http://araştırma.tarim.gov.tr/incir
Tarih ve mit içinde İncir
Ürdün Vadisi’nde yapılan arkeolojik kazılarda bulunan ve yaklaşık M.Ö. 9000’lere uzanan fosilleşmiş incir kalıntıları incirin ehlileştirilmiş en eski bitkilerden biri olduğunu söylüyor. Sümer tabletlerinde de incirden yiyecek olarak bahsediliyor.
Kleopatra‘nın inciri çok sevdiğini; firavunların mezarında onlarla birlikte gömülen eşyaların arasında fosilleşmiş kuru incirin de bulunduğunu biliyoruz.
Cennetten gönderilen bir meyve olarak görülüyor incir. Antik Yunan’da incir, Dionysos ile ya da bereket tanrısı Priapos ile ilişkilendirilmiş. Dionysos’un şarapla başı döndüğü bir anda aşık olduğu güzel periyi, incir ağacına dönüştürmüş.
Eski Romalılar da incire değer vermiş ve imparatorlukları boyunca incirin Akdeniz’e yayılmasını sağlamışlar. Roma’nın kuruluş mitolojisinde, bir dişi kurtun Remus ve Romulus’u bir incir ağacının altında emzirdiği ve büyüttüğü anlatılır.
Asya’ya doğru gidersek, Hintlilerin “Mahabharata Destanı”nda Tanrılar Tanrısı Vishnu, aslında kutsal “incir ağacı”dır. “İyi” ve “kötü” bilgisini barındıran incir ağacı, Güney Doğu Asya’da ölümsüzlüğün sembolü; “temiz bir ahlâkın yol göstericisi” olarak da anılıyor.
Mit dünyasında incir ağacı, zeytin ve üzüm ağaçlarıyla beraber “varlığı” ve “bereketi” sembolize ediyor. İncir ağacının gölgesinde oturmak ya da bunların meyvelerinden tatmak dingin, huzur dolu bir var oluşu tatmak anlamına geliyor.
Hıristiyanlıkta Adem ve Havva’nın cennetten kovulması ve yaratılış efsanesinde incir yaprağı çok geçiyor. İncil’de geçen, “İncirin, hurmanın ve zeytinin bittiği yerde bit” sözü, bu topraklarda yerleşmenin bereketli olacağına dair bir inanışın sonucu.
Kuran-ı Kerim’de kutsal kabul ediliyor incir. Bir rivayete göre, Hz. Muhammed (SAV) : “İncirden az bile olsa yiyiniz. Çünkü ben cennetten indirilmiş bir meyveyi söylemiş olsaydım, o meyvenin incir olduğunu söylerdim. Zira cennet meyvelerinin çekirdeği yoktur” der…
Anadolu’da incirle ilgili birçok inanış var: Muğla-Fethiye’de incir ağacının altında uzun süre yatılırsa inme ineceği ya da sakat kalacağına; İzmir, Balıkesir ve Aydın yöresinde incirin yılanı çektiğine ve meyvesi yenmeyen “erkek incir” iğleğin bereket getirdiğine inanılıyor…
Diğer dillerde KUru incir
Kuru incir
Sun dried figs
Sonnengetrocknete Feigen
التين المجفف
Eguzkia pikuak
Слънчеви смокини
Fíky sušené na slunci
晒干的无花果
Soltørrede figner
Buah ara kering
Päikesekuivatatud viigimarjad
انجیر خشک خورشید
Zongedroogde vijgen
Araw na tuyo ang mga igos
Aurinkokuivatut viikunat
Figues séchées au soleil
მზის გამხმარი ლეღვი
Suhe suhe smokve
सूरज सूखे अंजीर
תאנים מיובשות בשמש
Grian triomaithe figs
Higos secados al sol
Soltorkade fikon
Fichi essiccati al sole
Sólþurrkaðir fíkjur
日干しイチジク
ಸೂರ್ಯನ ಒಣಗಿದ ಅಂಜೂರದ ಹಣ್ಣುಗಳು
Күн кептірілген інжір
Sun кургатылган анжыр
태양 건조 무화과
Têjikên tavê tavêjin
Solem aut ficus aridas
Suszone figi
Saules žāvētas vīģes
Saulėje džiovintos figos
Napon szárított füge
Сушени смокви
Tin imnixxef mix-xemx
Наранд хатаасан инжир
सूर्य सुकेको नेभारा
Soltørkede fiken
Quyoshda quritilgan anjir
Figos secados ao sol
Высушенный на солнце инжир
Fíky sušené na slnku
Анҷир хушк
มะเดื่อตากแห้ง
Інжир сушений сонцем
Günəş qurudulmuş əncir
Latince Adı : Ficus carica
Familya : Moraceae